Rose & Water: Къща за гости в Павел баня

Почивка и туризъм


Къща за гости в Павел баня - снимка 1Къща за гости в Павел баня - снимка 2Къща за гости в Павел баня - снимка 3
Къща за гости в Павел баня - снимка 7Къща за гости в Павел баня - снимка 10

Къща за гости Rose & Water Павел баня - Само на една крачка от вас!

Сподели във Facebook  

Ново!!! Самостоятелна „Къща за гости ROSE & Water” отваря врати за вас!

Намираме се непосредствено до Спа Хотел Севтополис, също така и до хотел Милениум и хотел Алиса.

Стаите са просторни и уютни всяка стая е със собствен санитарен възел, телевизор с плосък екран с кабелна и Интернет, и хладилник. Разполагаме с веранда и двор подходящ за релакс или спортни дейности. Къщата е самостоятелна (без хазяи).

Само на една крачка от Вас!

Самостоятелна „Къща за гости Роза и Вода” Павел Баня разполага с леглова база от 8 места

Насладете се на минералните ни извори и лечение или просто излезте за малко от монотонното си ежедневие, и усетете енергията на Павел баня и региона. Доказателство за това че Родината ни е Божествено омайна!

Животът се заражда отново и отново тук в Павел баня, Вселената гъмжи от изобилие, има много и за всички. Остава ни единствено да се отворим за нейните дарове!

Павел Баня е едно от тези места, които остават завинаги в сърцата на посетителите си и ги дарява с топлина и уют!!! Едно кътче, откъснато от рая. Земя, щедра на природни богатства, наситена с духа на предците ни, отгледала Хора – трудолюбиви, гостоприемни, съхранили в себе си любовта към българските традиции.

Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред, излекувани българи и чужденци носят славата на Павел баня от уста на уста. Днес, това е един от националните балнеотурстически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно над 30 000 туристи посещават града, оставят тук болката и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.

Къща за гости Rose & Water отваря врати за вас този сезон, заповядайте при нас и се насладете на пълноценна почивка и лечение!

Водата…. Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред, излекувани българи и чужденци носят славата на Павел баня от уста на уста. Днес, това е един от националните балнеотурстически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно над 30 000 туристи посещават града, оставят тук болката, и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.

Розите…. Павел баня е сърцето на Розовата долина.

Обявена цена: 15 лв.

За контакти

Гр.Павел баня ул.Хан Аспарух 20
Тел:0893685703
Добави лично мнениe »

Мнения на гости

  • Все още няма мнения за този туристически обект!
    Можете да бъдете първите, които оставят мнение!
Добави коментар »

Мнения за Павел баня

  • Павел баня е едно кътче, откъснато от рая. Земя, щедра на природни богатства, наситена с духа на предците ни.
    Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и други. Добавено на 2019-06-12 16:21:52 от salitomar opinion for place
  • Живота се заражда отново и отново тук в Павел баня
    Вселената гъмжи от изобилие, има много и за всички..Остава ни единствено да се отворим за нейните дарове!
    Павел Баня е едно от тези места, които остават завинаги в сърцата на посетителите си и ги дарява с

    топлина и уют!!!

    Едно кътче, откъснато от рая. Земя, щедра на природни богатства, наситена с духа на предците ни, отгледала Хора – трудолюбиви, гостоприемни, съхранили в себе си любовта към българските традиции
    Водата….
    Павел баня е известна със своите лековити минерални води. Те извират от 7 естествени сондажни източника и със средна температура от 51 до 63 градуса. Повлиява добре на заболявания на опорно-двигателния апарат, невралгии и др. Години наред, излекувани българи и чужденци носят славата на Павел баня от уста на уста. Днес, това е един от националните балнеотурстически центрове, единствен по рода си на Балканския полуостров. Годишно над 30 000 туристи посещават града, оставят тук болката, и отнасят със себе си спомена за градчето, в което са се излекували.
    Розите….
    Павел баня е сърцето на Розовата долина. На територията на общината се отглеждат над 5000 дка българска маслодайна роза. Освен това, близо 2000 дка са засяти с други етерично-маслени култури – лавандула, мента, анасон.
    Девет са действащите розоварни в община Павел баня. Две от тях представят античните методи на розоварене и са отворени за посещение на туристи.
    През месеците май и юни Павел баня ухае на рози. В ранни зори розовите блокове се огласят от веселия смях на млади и стари, закърмени с аромата на роза, които не могат да пропуснат краткия период на розобера…
    Традициите….
    Празник е тачена дума по тези места. Зададе ли се Коледа, Сирни Заговезни, Лазаровден, Великден – трескаво оживление цари във всеки дом…Следва Празника на Розата и Минералната вода, Празника на град и община Павел баня, Ден на народните будители…
    Павел баня празнува – уникално съчетание на вековни традиции и съвремие… Елате и вижте – за да остане завинаги спомен в сърцата Ви.
    Природата…
    Павел баня е разположена в центъра на България. Под ромона на р. Тунджа от север строго ни гледат алпийските склонове на Стара планина, а от юг - Средна гора разкрива живописната си красота. Язовир Копринка е едва на 2 км от общинския център и предлага възможности за отдих, почивка и риболов.
    Част от НП “Централен Балкан” заема високите части на Стара планина, разкривайки красотата на Майката – природа – екопътеки, запазени местообитания, редни животински и растителни видове.
    Хората….
    Община Павел баня притежава множество богатства – лековити минерални води, плодородни земи, природни феномени…но истинското богатство са хората – съхранили в себе си частица топлота и гостоприемство, готови да разкажат и покажат на своите гости неизмеримото богатство на традициите и културата предавана от векове до днес.
    Общински ансамбъл Детелини….
    Общинският фолклорен танцов ансамбъл Детелини е привлякъл над 160 младежи на възраст от 6 до 25 години, които са почувствали в сърцата си магията на българския народен танц. Чрез своите участия в страната и чужбина те прославят името на Павел баня, разкривайки неуморим дух и талант.
    ИСТОРИЯТА ГОВОРИ…...
    В началото бе водата......
    До освобождението на България от османско робство Павел баня не е съществувала, но земите около селището са били използвани за лечение
    още от дълбока древност.
    Около горещите минерални извори в града при археологически разкопки са открити останки от античен град, римски бани и балнеоложки съоръжения, голяма християнска църква и други сгради, което свидетелства, че курортът е бил известен още в Древността. И до днес са запазени много исторически и археологически забележителности, като тракийски храмове и гробници, останки от римски и византийски пътища.
    На 10 км. източно от Павел баня, на левия бряг на р. Тонзос ( Тунджа ), великия тракийски цар Севт III е построил столицата Севтополис - център на Одриското царство, намиращ се сега под яз. “Копринка”.
    В четирите посоки около минералните извори са построени по десет селищни могили. Много от тях влизат в чертите на града (едната от които е в местността “Герена”, където е балнеолечебния комплекс ). Други са пръснати в околността - в гр. Шипка ( гробницата на Севт III –“Голямата косматка”, “Оструша” и др.), в с.Габарево (“Поповата могила”, “Габаревската могила” , в с.Тъжа има много останки от селища и некрополни могили, една от тях е “Чоевата могила” в близост до ВЕЦ-а, в с.Виден са открити следи от старо тракийско селище, и на много други места.
    Това е доказателство, че преди хилядолетия местността е била значим център за тракийската материална и духовна култура.
    Павел Баня възниква като селище непосредствено след Освобождението.
    През 1877г. е обявена Освободителната война. Няколко дена преди изтеглянето на руските войски, в с. Турия научават, че Калофер гори, запален от башибозуците и побягват през с. Шипка. Започва “Бегът през Балкана”. Башибозуците запалили всички села по долината на р.Тунджа. Селото било напълно опожарено и разграбено.
    През пролетта на 3 март 1878г., те се завърнали в Турия, но намерили само пепелища. Заселили се в опразненото турско с. Лъджакьой, което се намирало в непосредствена близост до топлите минерални извори. Заселилите се тук турийци го кръщават на свети Павел и на княз Павел - брат на руския Цар Освободител.
    ГЕОГРАФСКА ХАРАКТЕРИСТИКА
    Община Павел баня е разположена в Централна България, в сърцето на Розовата долина между Стара планина и Средна гора. Заема територия от 518,78 кв.км и включва 13 населени места с административен център гр. Павел баня.
    Територията на общината граничи с тези на общини Казанлък, Карлово, Братя Даскалови и Калофер.
    Територията на общината се пресича от две важни комуникационни оси на националната транспортна инфраструктура. В посока запад-изток първокласен път І-6 /София-Бургас/ и в посока север-юг второкласен път ІІ-56 /Русе-Пловдив/, осигуряващ един от най-краткия път между Северна България и границите с РГърция и РТурция. През общината преминава и главна жп линия № 3 /София – Казанлък – Карнобат – Варна/.
    Гр. Павел баня отстои на 192км от столицата София, 80км от Пловдив, 60км от Стара Загора и 25км от Казанлък.
    Средната надморска височина на гр. Павел баня е 828 м.
    Община Павел баня попада в климатичния район на Източните задбалкански полета, на европейско континенталната климатична област в България.В района духат умерени ветрове. Преобладава северният, който населението нарича “шипченски”. Има южни ветрове,които духат при нахлуването на субтропичната въздушна маса рано напролет и причиняват стопяване на снежната покривка, а през лятото засушяване.
    Средногодишната температура на въздуха е около 10,8 градуса при средна температура през януари около минус 1 градус, а през юли около 22 градуса. Лятото е доста топло, освежавано от планинско долинния вятър, водната маса на близкия язовир “Копринка” и залесените склонове на Средна гора. Зимата е умерено студена, но се чувства осезателно, поради слабата ветровитост. Пролетта настъпва към средата на март, а топлата и слънчева есен продължава докъм средата на ноември. Валежите са умерени-около 630 мм. средногодишно, а снежната покривка е непродължителна-около 25 дни годишно. Облачността и относителната влажност на въздуха са умерено изразени, мъгливостта е слаба- около 22 дни средногодишно, а продължителността на слънчевото греене е твърде голяма- над 2200 часа средногодишно.
    Съществено богатство на територията на общината със стратегическо значение са наличните повърхностни води представени от р.Тунджа и притоците и р.Тъжа, р.Габровница и р.Турийска, които заедно с подпочвените води по речните тераси притежават добри питейни качества.
    Община Павел Баня притежава термоминерални води с национално значение, които са в град Павел Баня. На тази основа той е класифициран като балнеоложки център с национално значение.
    От седемте естествени сондажни хидротермални източника бликат минерални води с аналогична физико-химична характеристика – с температура от 50 до 61 градуса и общ дебит 950л/минута. Водите се характеризират като слабо минерализирани, хипотермални, радонови, силициеви и флуорни. Курортът е профилиран за лечение на дегенеративни и възпалителни ортопедични заболявания на опорно-двигателния апарат, на периферната нервна система, на гръбначния мозък и др. Добавено на 2020-08-25 20:56:43 от atie_tomar1@abv.bg opinion for place
  • Виж галерия на Павел баняВсе още няма галерия за Павел баня, може да добавите Ваша!
  • Прочети статии за Павел баняВсе още няма статия за Павел баня, може да добавите Ваша!
  • Разгледай пътепис за Павел баняВсе още няма пътеписи за Павел баня, може да добавите Ваш!
С подкрепата на:

Нови предложения

Защо и как да публикувам обява за почивка Как да публикувам?

Потребител:

Парола:


Регистрация »
Забравена парола »

На фокус:

  • Етаж от къща Созопол Лято Етаж от къща в Созопол
    Предлагаме удобен и уютен етаж от къща на кея за летния сезон в Созопол на кея. ... вижте още »
  • Стая Созопол Лято Стая в Созопол
    Предлагаме удобна и уютна стая под наем за летния сезон в Созопол на кея.На 2 ми... вижте още »
  • Квартира Созопол Лято Квартира в Созопол
    Предлагаме удобна и уютна квартира под наем за летния сезон в Созопол на кея. На... вижте още »

Изработка на сайта:
София Компютърс ЕООД
Начало | Последни 20 | Статии | Пътеписи | Галерии | Търсене | Контакти Web Design: DGP 2012 - 2016y.

Този сайт използва „бисквитки“ (cookies). Разглеждайки съдържанието на сайта, Вие се съгласявате с нашите условия за ползване, политика за лични данни и използването на „бисквитки“.

Съгласен съм